Een dierbare verliezen is erg pijnlijk en roept naast onbegrip en verdriet ook heel wat herinneringen op. Herinneringen die vaak vereeuwigd zijn op het internet. We leven immers steeds meer online en delen ons leven digitaal met anderen. Maar wat doe je met het account van een overledene op sociale media en zijn of haar digitale erfenis? En wat kan je zelf doen om het jouw nabestaanden gemakkelijker te maken?
Ik ken het wachtwoord niet
In heel veel gevallen kent de familie de wachtwoorden van hun overleden dierbare niet. Toch willen ze graag de bestaande accounts verwijderen of een herdenkingsstatus voor het profiel aanvragen. Dat laatste kan bijvoorbeeld op Facebook en Instagram. Zo blijft het profiel bestaan, maar kan niemand er nog berichten op plaatsen. Of je kunt ervoor kiezen om van het profiel een gesloten gedenkplek te maken. Familie en vrienden kunnen daar dan herinneringen delen en hun dierbare herdenken, wat voor veel mensen toch enige troost biedt.
Wil je de accounts gewoon laten verwijderen, dan kan je dat als familielid op de meeste sociale platformen aanvragen. Soms kan het ook als niet-familielid. Hou er wel rekening mee dat hier vaak enige tijd over gaat.
Wat kan ik proactief doen?
Wil je je nabestaanden het leed van jouw digitale erfenis besparen, dan kan je nu al verschillende stappen ondernemen. Breng je partner of naaste familieleden op de hoogte van de websites waarop jij een profiel hebt en zeg hen wat jij wil dat ermee gebeurt als je er niet meer zou zijn. Dit kan je bijvoorbeeld in een gesloten omslag aan iemand geven die je vertrouwt.
Werk je met een wachtwoordkluis zoals Lastpass, dan kan je je hoofdwachtwoord voor de kluis ook in een gesloten enveloppe opbergen. Na jouw overlijden hebben je nabestaanden dan toegang tot al je wachtwoorden en kunnen ze het nodige doen.
Er bestaat ook zoiets als een digitale kluis, waarvan je de sleutel aan je notaris kunt geven. Hij kan dan gemachtigden toegang geven tot jouw gegevens. Bovendien kan je ook een testamentuitvoerder aanduiden die zich na jouw dood kan ontfermen over jouw digitale gegevens. Daarin kan je die persoon ook zeggen welke gegevens hij moet verwijderen en welke hij mag delen met de rest van je nabestaanden.
Bepaalde sociale kanalen geven jou de mogelijkheid om nu al aan te geven wat er met je profiel moet gebeuren als je er niet meer zou zijn. Op Facebook kan je bijvoorbeeld hier lezen hoe je ofwel je account permanent kan laten verwijderen of een herdenkingsstatus kunt krijgen na overlijden. Ook de andere platformen hebben hier hun richtlijnen voor.
Wat met lopende licenties of abonnementen?
Heel wat mensen hebben naast verschillende wachtwoorden ook digitale abonnementen. Denk maar aan Spotify of Netflix. Net zoals met klassieke bezittingen, zouden digitale bezittingen aan de nabestaanden moeten kunnen worden overgedragen. Als je hiervoor contact opneemt met dergelijke partijen, brengen zij dit in de meeste gevallen zonder problemen in orde.
Heb je vragen over de digitale erfenis van jouw dierbare, of wil jij zelf alvast het nodige doen om het je nabestaanden zo eenvoudig mogelijk te maken? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of meer informatie.
Bezoek onze website
Comments