top of page

Spreken op een uitvaart, hoe begin ik eraan?

Bij het verlies van een dierbare, een goede collega, een vriend of een familielid kan aan jou gevraagd worden om te spreken tijdens de uitvaartdienst. Als je je hier erg oncomfortabel bij voelt, kan je dit weigeren. Ook als je bijvoorbeeld weet dat je dit niet zal kunnen zonder in tranen uit te barsten, kan je aan de ceremoniemeester vragen om jouw tekst voor te dragen, of je kunt gewoon zeggen dat je dit liever niet doet.


Sommige mensen willen graag een woordje zeggen op een uitvaart, omdat het hen helpt om waardig afscheid te nemen of omdat ze vinden dat dit het laatste is wat ze kunnen doen voor de overledene. Daarom geven we graag enkele tips waar je mee rekening kunt houden bij je voorbereiding.

 

Spreek rustig en beheerst

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar probeer rustig en beheerst te spreken. Als je wat zenuwachtiger bent, ben je soms geneigd om sneller te praten. Sommige mensen spreken sneller op een uitvaartceremonie, omdat ze bang zijn dat hun emoties de bovenhand zullen nemen. Gevoelens tonen, ook als je moet spreken, is oké en volkomen normaal. Je kan altijd aan een naaste vragen om mee te gaan naar voren en het van je over te nemen als het jou niet meer lukt.


Probeer ook af en toe een stilte in te bouwen door eens goed in en uit te ademen. Zo kunnen de aanwezigen beter volgen en ben je aangenamer om naar te luisteren.

 

Hou het positief

De meeste aanwezigen op de uitvaartceremonie zijn daar omdat ze van de overledene hebben gehouden en op een serene manier afscheid willen nemen. Als jij de eer krijgt om een woordje te zeggen over de overleden persoon, wees dan respectvol en focus je op de goede eigenschap die hij of zij had. Het is een troost voor veel mensen als ze zich in jouw verhaal kunnen herkennen.


Je mag best ook minder goede eigenschappen aanhalen, zolang dit niet de toon van je toespraak beïnvloedt en je dit op een respectvolle manier doet. Het is niet de bedoeling dat andere aanwezigen zich ongemakkelijk voelen of dat je het afscheid voor hen een bittere nasmaak geeft.

 

Maak het niet te lang

Overleg met de ceremoniemeester hoelang je mag spreken. Je wil misschien heel veel vertellen over jouw herinneringen aan de overledene, maar als er ook nog andere mensen moeten spreken, maak het dan niet te lang. Vijf minuten is doorgaans het gemiddelde. Als het veel langer wordt, is de kans groot dat de aandacht van het publiek wegebt. Ben je de enige die spreekt, dan kan je overwegen om enkele keren korter te spreken in plaats van één lang verhaal. Vertel bijvoorbeeld een herinnering en laat daarna wat muziek horen.

 

Een beetje humor mag

Hoewel een overlijden een triest gebeuren is, kan een vleugje humor in je uitvaartspeech soms welgekomen zijn. Het verlicht de negatieve spanning in de zaal en het creëert bij veel mensen herkenning, zeker als de overledene ook een grappenmaker was. Waak er wel over dat je hier niet in overdrijft.

 

Vertel een verhaal

Als de overledene in jouw ogen een erg mooie eigenschap had, of als je een heel warme herinnering aan die persoon hebt, benoem dat dan niet alleen, maar ga er gerust wat dieper op in. Beschrijf, omschrijf, vertel een verhaal. Zo hou je de aandacht en kunnen de mensen zich hier visueel ook iets bij voorstellen.

 

Gebruik je eigen stijl

En tot slot, blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Ben je iemand van weinig woorden, dan is een korte speech van twee minuten even goed als een langere toespraak. Spreek zoveel mogelijk in de ik-vorm en breng een persoonlijk verhaal. De naasten van de overledene zien het vaak als een troost als ze horen hoe hun dierbare een impact heeft gehad op jouw leven.

 

Je kan de uitvaartondernemer steeds om tips of hulp vragen tijdens je voorbereiding. Hij zal je vaak ook aan het uiteinde van een rij stoelen plaatsen, zodat je gemakkelijk naar voren kunt komen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of meer informatie.


Bezoek onze website



Comments


bottom of page